Boeuf bourguignon
Als er een product bekend is naast Belgische bonbons en Vlaamse frieten is het wel Boeuf bourguignon. Deze klassieker onder stoofgerechten is een echte
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 5 hours hrs 30 minutes mins
Total Time 6 hours hrs 15 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Belgisch
Servings 4 personen
Equipment
- Stoofpan
- Koksmes
- Snijplank
Ingredients
- 750 gram Ossenhaas
- 250 gram Kastanje champignons
- 4 dikke Plakken pancetta
- 8 Sjalotten
- 3 tenen Knoflook
- 2 el Olijfolie
- 20 gram Boter
- 2 takjes Tijm
- 2 tl Tomatenpuree
- 2 tl Bloem
- 125 ml Rode wijn Ik raad Pinot Noir aan!
- 375 ml Runderbouillon
Instructions
Bereiden
- We vullen een pan met water en brengen deze middels hoog vuur aan de kook. We pellen de sjalotten en blancheren ze vervolgens ± 5 min tot ze net iets zachter worden. We gieten ze af en zetten ze weg in een apart bakje. Vervolgens verhitte een koekenpan met 1 el braadboter op middel hoog vuur en en versnipperen we de sjalotten. Na het snipperen voegen de sjalotten in de hete koekenpan samen met de knoflook en baken deze tot ze goud bruin zijn. Schep de ui en knoflook met een schuim spaan uit de pan en doe dit op een bordje.
- Daarna voegen de we nog een keer 2 el braadboter in de pan en laten deze goed smelten. Vervolgens snijden we de ossenhaas in stukken van 4 tot 5 cm en voegen deze toe aan de pan. We bakken het vlees 3 a 4 min tot het rondom bruin is. Ondertussen maken we champignons schoon met een borsteltje (keukenpapier kan ook) en snijden deze in plakjes. Vervolgens snijden we knoflook, en tijm. Als het vlees klaar is nemen we dit uit de pan en leggen dit apart in een schaal.
- We verlagen vuur iets en voegen de gesneden pancetta, champignons, knoflook, laurierblaadjes en tijm toe en roerbakken dit 5 minuten. Daarna voegen de tomatenpuree toe en bak nog 1,5 min om vervolgens de de bloem toe te voegen en nog 2 minuut te bakken. We pakken vervolgens 150 ml Pinot Noir en voegen deze toe aan ons gerecht en brengen het al roerend nog 2 minuten aan de de kook tot de saus iets dikker wordt. Nu is het tijd om 375 ml runderbouillon (Of 2 runder bouillon blokjes oplossen in 375 ml water) toe te voegen en roer vervolgens alles goed door elkaar in de pan. Daarna voegen we de sjalotten toe aan de saus en koken het +- 8 min. Let goed op de saus, de dikte is namelijk een goede graadmeter! Nu doen we het vlees terug in de saus en laten het nog 2 minuten koken en voilà uw Belgische Boeuf de Bourguignon is klaar!
Notes
Mimi's tip: Is de saus nu iets te nat? geen paniek! Pak een halve eetlepel maizena en doe dit in een maatbeker met een beetje water. Roer het goed door en voeg dit vervolgens toe aan de boeuf de bourguignon.
Keyword Champignons, Rundvlees, Wintergerechten