Franse champignonsoep met verse rundergehaktballetjes en spekjes
by MimiVroeger als kind maakte mijn moeder iedere vrijdag soep die we zaterdag en zondag aten. Na een koude voetbal wedstrijd kon ik mijzelf dan heerlijk opwarmen met een lekkere soep. Toch is ook in de zomer een goede soep heerlijk. Vooral wanneer het heel warm is en je minder trekt hebt!
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Course Lunch, Soep, vooraf
Cuisine Frans
Servings 8 personen
Calories 315 kcal
Equipment
- Grote soeppan
- Steelpannetje
- Koksmes
- Kookplank
Ingredients
Franse champignonsoep
- 500 gram Rundergehakt of vegagehakt Let op dat je geen rul gehakt koopt
- 400 gram Kastanje champignons
- 200 gram Paddenstoelen mix voor risotto
- 4 Witte uien
- 2 takjes Verse tijm
- 1 el Witte peper
- 400 ml Kookroom
- 1600 ml Water
- 100 gram Bloem
- 6 knoflooktenen
- 4 kippen bouillon blokjes Groente kan ook voor een vega variant
- 400 gram marge spekjes
- 15 gram Peterselie
Instructions
Gehakballetjes
- We halen het gehakt uit de koelkast en beginnen dit gehakt op een kookplank te kneden en plaat te slaan. Hierdoor gaan de luchtkamers kapot en kunnen we straks mooie stevige balletjes draaien die niet uit elkaar vallen. We voegen wat peper, zout en wat knoflook poeder toe aan het gehakt en draaien er stevige balletjes van. Als de balletjes zijn gedraaid doen we een steelpannetje op het vuur met wat water. Als het water kookt doen we de balletjes erbij. Leg een schuimspaan neer of af en toe het eiwit dat los komt er uit te scheppen.
Champignonsoep
- We beginnen met het pelen en snipper van de uien en knoflook. Vervolgens verhitten we een de roomboter in de soeppan en fruiten de ui en knoflook. Ondertussen snijden we de kastanje champignons in plakjes en voegen deze toe in de pan om even mee te bakken. Zodra de champignons wat zijn geslonken voegen we de tijm er aan toe. Let op dat we tijm niet met het takje en al in de soep doen.
- Nu voegen we de rest van de boter toe en laten dit met de champignons en uit goed smelten. Als de boter goed gesmolten s kunnen we de bloem toe voegen. belangrijk is dat we het goed door blijven roeren anders krijgen we een klonterige roe.
- Ondertussen lossen 4 bouillonblokjes op in 1600 ml hete water en gieten dit vervolgens bij de champignons. We roeren dit goed door zodat de klontjes allemaal verdwijnen en laten 10 minuten koken. Nu voegen we de risotto paddenstoelenmix, de gehakt balletjes toe en 1 el witte peper toe aan de soep en zetten daarna een steelpannetjes met daarin de spekjes op het vuur.
- Als de spekjes mooi krokant zijn laten we ze uit lekken op een bord met een stukje keukenrol. We deppen ze even droog dat het ergste vet er af is en dan kunnen we ze toevoegen aan de soep.
- Als de soep klaar is snijden we de lente ui in smalle ringen en de peterselie goed fijn. We voegen de groenten toe en de soep is klaar om uit te serveren!
Notes
Wil je dit gerecht nu vega maken? Dan kun je er voor kiezen om het zonder spekjes en gehakballetjes te maken. Indien je dit wilt vervangen gebruik dan vega gehakt en vega spekjes. Of gebruik look a like spekjes van kappertjes ook wel bekend als Capperi sottosale uit Sicilië.
Keyword Bosui, Champignonsoep, Gehaktballetjes, Kastanje champignons, Knoflook, Kookroom, Rundergehakt, Soep, Spekjes, Tijm