Griekse Dolmades of Dolmadakia (Wijnbladeren met rijst)

181

Dolmades of Dolmadakia

by Mimi
Als je wel eens op vakantie bent geweest in Griekenland of je gaat wel eens naar een Grieks restaurant dan zal je ongetwijfeld deze Griekse wijnbladeren wel eens hebben gezien! Dolmades kun je heel gemakkelijk zelf maken en is een leuk om toe te voegen als bijgerecht!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine Grieks
Servings 30 stuks
Calories 35 kcal

Ingredients
  

  • 1 Pot wijnbladeren
  • 2 Zoete uien
  • 150 gram Risotto rijst
  • 1 bosje Bosui
  • 20 gram Dille
  • 33 el Peterselie
  • 2 blokjes Kippen bouillon
  • 2 Citroen
  • 1 tl Zout
  • 1 tl Peper

Instructions
 

1. Dolmades

  • We beginnen met de pot met wijnbladeren en doen ze in een vergiet en spelen ze af met koud water. Dit doen we omdat de kwaliteit van vocht niet altijd optimaal is waar er een wat bittere smaak aan kan zitten. Vervolgens doen we de bladeren in een kom met warm water en laten ze een uur weken.
    We verversen het warme water elk kwartier om zo de pekel van wijnbladeren te ontdoen.
  • We pakken een pan voor de rijst en voegen hier 2 kippen bouillon blokejes en water aan toe en brengen dit rustig aan met de risotto aan de kookt. De Risotto rijst staat bekend om hun grote opname van water. Het is dus belangrijk om af en toe water bij te gieten, maar de Risotto mag nooit verdrinken want anders krijg je een slappe rijst.
    We blijven er water bij gieten en roeren totdat de rijst voldoende water heeft opgenomen en niet kleeft. We brengen de Risotto verder op smaak met 1 tl peper en 1 tl zout. Belangrijk is dat we zorgen de rijst nog een goede bite heeft. Als de rijst goed is kunnen we hem afgieten en laten we deze afkoelen in een grote kom.
  • We pakken een snijplank en pellen en versnipperen de uien. Vervolgens pakken we een hapjes pan en en doen er 1 el olijfolie in. Als de pan warm is fruiten we rustig aan de uien op middelhoog vuur voor +- 5 minuten. Nu voegen we de rijst en bosui en kruiden toe, breng op smaak met zout en peper. We halen vervolgens de vulling voor onze Dolmades uit de pan en doen dit in de waar eerder de rijst in heeft gezeten. We roeren het nog een keer goed door zodat onze wijnbladeren straks een evenredige mix van rijst, ui en kruiden krijgen.
  • We pakken nu enkele de mooie / goede wijnbladeren en leggen ze op hun kop op en snijplank. We pakken tweedessertlepels en maak quenelles (bolletjes) van de gekruide rijst. Leg dat bolletje in het midden van het blad die vervolgens van rechts naar links dicht rollen en vouwen.
  • We bekleden een stoofpan met een laag wijnbladeren, stapel de dolmas daar bovenop. Vervolgens besprenkelen we ze met met 3 el olijfolie en leggen er een bord op. Vervolgens vullen de we pan met water en citroensap. We brengen de pan nu aan kook op laag vuur en laten het 45 minuten sudderen.

Notes

Mimi's serveer tip: Maak een lekker tzatziki en serveer dit met dunne partjes citroen bij de Dolmades. Het zuur van de citroen en de zachte smaak van tzatziki vormen een heerlijke smaakbeleving bij de Dolmades!
Keyword basmatirijst, Wijnbladeren

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like
Close
Mimilicious © Copyright 2023. All rights reserved.
Close