hasselback aardappeltjes met Pesto Di Mimi
by MimiDe Hasselback aardappeltjes in waaiervorm zijn echt een leuke eye-catcher voor als je eters hebt! Een ideaal bijgerecht dat goed te combineren is met een heerlijke gebraden kippetje of mals gebakken varkenshaas of biefstuk! De oorsprong van deze ovenheerlijke aardappeltjes is het Zweedse Stockholm! Waar ze door Leif Ellison in 1953 voor het eerst werden gemaakt!
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 55 minutes mins
Total Time 1 hour hr 25 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Zweeds
Servings 4 personen
Calories 365 kcal
Equipment
- 1 stevige doek om de aardappels schoon te boenen
- 1 Grote opschep lepel
- 1 Klein koksmes
- 1 Oven
- 1 Staafmixer
Ingredients
Hasselback aardappeltjes
- 8 stuks vaste gekookte aardappels in gebruik zelf graag Nicolas
- 60 gram roomboter
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 2 handjes grof zeezout
- 2 handjes 4 seizoenenpeper of zwarte peper
- 2 takjes rozemarijn gedroogde kan je ook gebruiken
Pesto Di Mimi
- 30 gram Pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram Pecorino
- 4 el olijfolie
- 40 gram Basilicum
- 1 tl Chilipoeder
- 2 handjes Cashewnoten
- 1 el paprikapoeder
Instructions
Hasselback aardappeltjes
- Gezien de oven er altijd voer doet op voor te verwarmen beginen we daarmee! Verwarm de oven op 180 graden en boen vervolgens de aardappels met schol goed schoon. Naast dat de schil heerlijk krokant wordt in de oven zitten daar ook veel vitamines in! Een extra reden dus om die heerlijke schil gewoon te gebruiken.Pak een koekenpan en smelt de boter en roer de olijfolie erdoor. Middels een knoflookpers voegen de verse knoflook (nadat we hebben geschild) toe aan de boter in de pan. Voeg hierna nog een handje 4 seizoenen of zwarte peper, zeezout en rozemarijn toe en roer dit goed door.
- Om de aardappels zo goed mogelijk te kunnen snijden leggen we deze in een grote opschep lepel. We snijden de aardappel in dunnen schijfjes en hier komt meteen mimi's tip van de lepel te voorschijn want die zorgt er nou net voor dat ze nog net aan elkaar verbonden zijn! We leggen vervolgens de aardappels in de ovenschaal en lakken de aardappels af middels een kwastje met onze heerlijke kruidenolie.
- In de oven worden de hasselback aardappels in +-55 minuten heerlijk goud bruin en krokant.
Pesto di Mimi
- De zachte en rijke smaak van de pesto gaat perfect van de krokante bijt van onze Hasselback aardappeltjes! We beginnen met een stilpannetje op het vuur te zetten en de pijnboompitjes op zacht vuur te roosteren tot ze lichtbruin zijn. We gebruiken hiervoor geen olie of boter. Als de pijnboompitjes bruin zijn pakken we een stevige kom en voegen de pitjes samen met de basilicum, chilipoeder, paprika poeder, cashewnoten, Pecorino, knoflook en peper. Met staafmixer malen we het geheel goed fijn tot we een mooie licht grove textuur hebben.
- Beetje bij beetje gaan we nu de 4 el olijfolie er aan toevoegen. Dit doen we gefaseerd door iets te voegen en het geheel weer goed te mixen. Belangrijk is dat de verhouding goed blijft, hij mag immers niet te nat worden!
Serveren
- Zodra de aardappeltjes mooi goud bruin zijn kunnen ze uit de oven worden gehaald. Top de aardappeltjes af met de pesto en pak nog snel even handje cashewnoten die je middels een groot koksmes fijn maakt tot een lekkere notencrumble. De notencrumble gaat over de aardappeltjes en you are ready to go om met jouw Hasselback aardappeltjes de blitz te maken bij je vrienden of familie!
Notes
Hoewel ik zelf kies voor Pecorino omdat deze iets zouter en voller / romiger van smaak is kan je natuurlijk ook Parmezaanse kaas gebruiken.
Keyword Aardappels, Gemakkelijk, Oven