Saté van kippendijen, Vlaamse frieten, gepofte tomaten en rode kool
Het beste van beide! Met een lekkere saté van kippendijen wat typisch iets Nederlands is en goud bruine Vlaamse frieten hebben we een lekker gerecht! Met een lekkere licht zoette en pittige saté saus en gepofte tomaten, rodekool en een klein beetje waterkers is het gerechtje helemaal compleet.
Prep Time 35 minutes mins
Cook Time 25 minutes mins
Total Time 1 hour hr 20 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Belgisch, Nederlands
Servings 4 personen
Calories 935 kcal
Equipment
- 12 Saté prikkers Laat ze even weken in water dan vliegen ze niet in de brand
- barbecue of grillpan
- Vijzel
Ingredients
Kippendijen saté
- 500 gram Kippendijen filet Een halalslager biedt goede kwaliteit kip!
- 2 tenen Knoflook
- 2 cm Gember
- 1,5 el Donkere basterdsuiker
- 1 el Sambal Badjak
- 4 el Ketjap Conimex
- 1 el Sesamolie
- 2 el Zonnebloem olie
Saté saus
- 0,5 Pot pindakaas
- 15 ml Melk
- 2 el Aardbeien jam
- 2 el Ketjap Conimex
- 1 el Bruine basterd suiker
- 2 el Sambal Badjak
- 1 tl Knoflook poeder
- 2 tl Gember poeder
Vlaamse frieten
- 1 kg Agria aardappelen
- 1 handje Grof zeezout
Garnering
- 2 el Seroendeng
- 1 handje Waterkers
Instructions
Kippendijen saté voorbereiding
- Als we saté maken is die het lekkerst als we hem al wat uurtjes in de marinade hebt staan. Daarom maak ik mijn saté vaak een dag van te voren zodat alle smaakjes mooi in de kip trekken! Voor de saté pakken we de kippendij filet uit de koelkast en lopen deze nog even na met een scherp koksmes op eventuele stukjes kraakbeen en of bloed. We snijden de dijen in mooie grote blokjes en doe deze vervolgens in een ruime kom waar ook de marinade in gaat.
- Voor de marinade beginnen we met het pellen en snipperen van de ui, gember en knoflook en voegen deze bij de kippendijen. Daarna voegen we 2 el zonnebloem olie, 1 el sesam olie, 4 el ketjap, 1 el bruine basterdsuiker, 1 el sambal Badjak toe. We pakken vervolgens een limoen en snijden deze door de midden en knijpen beide uit helfte uit over onze onze marinade.We masseren de marinade met onze handen goed door de kip en dekken de schaal daarna af met transparantfolie en zetten hem in de koelkast.Vervolgens pakken we de saté stokjes en leggen we deze te week in een kom met water. Hierdoor verbranden ze niet.
Kippendij saté maken
- We beginnen met het aansteken van de BBQ waarna we verder gaan met de saté, Nu onze saté lekker een dag in de marinade heeft gestaan zit die bomvol heerlijke smaken. We pakken onze kom met saté stokjes, een leeg bord en we kunnen beginnen met rijgen tot ongeveer 2/3 van het stokjes.
Gepofte tomaten
- We voorverwarmen de oven op 150°. We pakken vervolgens een ovenschaal en leggen de kerstomaatjes in de schaal. Daarna pakken we een 4 el olijfolie en 2 el balsamicoazijn en schenken dit over de tomaatjes. Nu voegen we nog een handje zeezout en zwarte peper toe. We voegen de takjes tijm en Oregano toe en we kunnen de het in de oven plaatsen voor +- 20 minuten.
Saté saus
- We pakken een steelpannetje en doen er een halve pot pindakaas in. Daarna voegen we 15 ml melk toe, 2 el aardbeien jam, 2 el ketjap, 1 el basterd suiker, 2 el sambal badjak, 1 tl knoflook poeder en 2 tl gember poeder. We brengen het pannetje rustig aan de kook op laag vuur zodat het niet aanbrand.
Vlaamse frieten
- We zetten de frituurpan aan op 180 graden en bakken de friet als de olie warm is ongeveer 7 minuten totdat ze goudgeel zijn. We laten ze even uit uitlekken op keukenpapier en geven ze een finishing touch met een handje zeezout.
Rodekool
- De smaken van saté gaan perfect bij rode kool. Om het niet te moeilijk te maken voegen we bij dit gerecht een klein beetje rodekool uit een potje toe.
De opmaak
- Voor de opmaak doe ik de frietjes in een apart schaaltje en leg ik drie stokjes saté op een bordje. Vervolgens nemen we een lekkere schep van onze saté saus en schenken we deze over onze saté. Daarna pakken we 1 el rodekool en leggen we deze naast de saté. We voegen nog wat seroendeng en waterkers toe over de saté saus en leggen 2 gepofte tomaatjes op ieder bord.
Keyword Gepofte tomaten, Kip, Saté, Vlaamse frieten