Mexican bonenschotel

18

Mexicaanse bonenschotel

By Mimi
Met deze Mexicaanse bonenschotel heb je een heerlijk oven gerecht! De kruidige smaak van het gehak en bonenmix gaat perfect bij de zachte smaak van guacamole en crispy bite van de tortilla chips!
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine Mexicaans
Servings 4
Calories 560 kcal

Equipment

  • Een oven
  • Een hapjes pan
  • Garde / of lepel
  • Scherp mes
  • Snijplank
  • Pol lepel

Ingredients
  

Mexicaanse kruidenmix

  • 1 el Chilipoeder
  • 1 el Paprika poeder
  • 1 el gember
  • 1 el Knoflook poeder
  • 0,5 el Oregano
  • 3 tl Komijnpoeder
  • 1 tl Zout

Mexicaanse bonenschotel

  • 300 gram Gehakt / Vega gehakt
  • 400 gram Bruine bonen
  • 2 Roma tomaten
  • 160 gram kikkererwten
  • 160 gram Kidney bonen
  • 120 gram Mais
  • 2 Puntpaprika
  • 200 ml Kookroom
  • 1 teentje Knoflook
  • 100 gram Tortilla chips
  • 30 gram Cherry tomaten
  • 2 stronkjes Bosui
  • 200 gram geraspte kaas Zelf gebruik ik graag oude kaas, maar je kunt natuurlijk ook voor mildere smaak gaan

Guacamolen

  • 2 hele Avocado's
  • 1 Lombok rode peper
  • 2 teentjes Knoflook
  • 2 el Olijfolie
  • 2 tl Chilipoeder
  • 0,5 tl Komijnzaad
  • 1 tl Zout
  • 1 Limoen

Instructions
 

1. Kruidenmix

  • Voor onze Mexicaanse bonenschotel gaan we beginnen met een heerlijke kruidenmix! We doen alle ingrediënten in ons schaaltje en mengen deze goed door. Vervolgens doen we deze in gesloten potje. Heb je nu geen wek potje? Geen nood! We pakken dan gewoon folie en dekken het schaaltje strak af! Kruiden worden vaak het lekkerste als het even kan staan. Daarom maak ik mijn mix al in het begin van de middag klaar zodat ik het 's avonds kan gebruiken!
  • 2. Bosui & Cherrytomaatjes
  • We snijden de bosui en cherrytomaatjes en doen deze apart in een schaaltje. We gaan dit later gebruiken om ons gerecht mee af te toppen.

2. De oven

  • Voor verwarm de oven op 200 graden.

3. Mexicaanse bonenschotel

  • Voor de bonenschoten gaan we beginnen met het pakken van van een vergiet en hier doen we alle bonen uit blik. We spoelen even het sap met koud water af tot alle groenten mooi helder zijn en laten deze vervolgens goed uitlekken!
    We pakken alvast een mooie hapjes pan met voldoende ruime en zetten deze op met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Als de pan warm is doen het (vega) gehakt in de pan en maken we het met de pollepel goed fijn zodat we mooi rul gehakt hebben.
    Vervolgens gaan we verder met het pellen en snipperen van de ui en knoflook en voegen deze toe wanneer het gehakt mooi bruin is. Blijf tussen goed roeren om te voorkomen dat je gehakt en of knoflook aanbrand. We voegen nu de eerder gemaakte kruidenmix toe, en zetten het vuur iets lager. Voeg de kookroom toe.
    Nu gaan we verder met de puntpaprika's. Snij de paprika in lengte richting open en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika open geklapt op de snijplank en snij de paprika in mooie kleine blokjes. Vervolgens snijden we de Romatomaten ook in kleine blokjes en voegen we deze met de paprika toe aan de pan.
    Inmiddels kunnen de mix van onze kidneybonen, bruine bonen, mais en kikkererwten toevoegen aan de pan. Bak het geheel nog even mee en hussel het goed tot het een mooie mix is van het gehakt en de groenten.

4. De ovenschotel

  • We pakken een ovenschotel en vetten deze een klein beetje olijfolie en verdelen dit goed middels een over kwastje. Vervolgens verdelen we onze bonenschotel met gehakt in de ovenschotel zodat we overal een gelijke hoeveelheid hebben en toppen deze af met onze tortilla chips. Heb je grote stukken? Maak dan je tortilla chips klein met je handen en verdeel deze gelijkmatig over de schaal. Bestrooi met tortillachips met de kaas en de schotel is ready to go om de oven in te gaan! Doordat onze groenten en het gehakt al lekker gebakken zijn hoeven we bonenschotel maar kort (+-15 min) in de oven te doen zodat de kaas lekker goud bruin gesmolten is over de tortilla chips!

5, De Guacamole

  • Nu de ovenschotel in de oven staat hebben we nog kwartier de tijd een guacamole te maken die heerlijk is bij dit gerecht!
    We pakken de rode peper en halveren deze. Wil je een pittige guacamole laad de pitjes dan zitten, liever een zachte milde verwijder de zaadjes dan en snijd de peper vervolgens in kleine stukjes. We pakken een vork en beginnen het geheel goed te prakken tot het een mooie fijne structuur wordt.
    Vervolgens pellen de knoflook en zijden we deze goed fijn en doe het zelfde met de avocado. We pakken de limoen en halveren deze en knijpen het sap uit boven de avocado. Nu nog de peper, knoflook, een scheut olijfolie en komijnzaad toevoegen en op smaak brengen met met zout en peper.

6. Borden opmaken

  • We pakken een overing en vette deze even in met een klein beetje olijfolie en plaatsen deze op het bord. Als de bonenschotel klaar is halen we deze uit de oven en scheppen we vervolgens met een kaasschaaf de ovenring mooi vol en drukken deze goed aan en halen de ovenring er af.
    Heb je nog wat Tortilla chips over? Bedenk dan de buitenkant met de chips voor een mooie uitstraling. We pakken de cherry tomaatjes en de bosui uit onze mise-en-place en toppen daarmee de bonenschotel af voor wat extra kleur.
Keyword Bonen, Gemakkelijk, Guacamolen, Ovengerecht, Schotel

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like
Close
Mimilicious © Copyright 2023. All rights reserved.
Close