Andijvie stamppot
Andijvie stamppot is samen met Boerenkool echt mijn favoriet als gaat om winters gerechten! Een lekker gezond (laag in calorieën) gerecht en ook nog eens makkelijk te maken! Met dit recept maak jij de lekkerste stamppot en dat met heerlijk Indische tintje!
Prep Time 50 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Total Time 1 hour hr 20 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen
Equipment
- 1 Hapjes pan
- 1 Steelpannetje
- 1 Aardappel pan
- 1 Koksmes
- 1 Pollepel
Ingredients
- 2 kg Kruimige aardappelen Doré of eigenheimer
- 1 kg Rauwe andijvie
- 1 Rode ui
- 2 el Groningse mosterd
- 125 ml melk
- 200 gram Magere spekjes
Mimi's Indische gehakballetjes
- 500 gram Rundergehakt
- 100 ml Ketjap Manis Conimex
- 4 stronkjes bosui
- 2 rode lombok pepers
- 2 teentjes Knoflook
- 5 el Oestersaus
- 1 el Bruine Basterd suiker
- 2 el Sambal badjak
- 1 el Witte wijn azijn
Instructions
1. Mimi's Indische balletjes
- We halen het rundergehakt uit de koelkast en deppen dit goed droog. Daarna pakken we het gehakt en gaan we dat goed platslaan op een kookplank of een bord zodat de luchtkamers kapot gaan. Hierdoor worden onze balletjes straks steviger en vallen ze minder snel uit elkaar!Wil je nu een vega gerecht? Wissel de rundergehakt dan gewoon met vega gehakt. let er wel op dat je geen rul gehakt koopt want daar draai je geen strakke ballen mee, en wie wil er nou geen strakke ballen Meijt!
- We pakken de lomboks en bosuien en snijden deze in grove stukken. Nu heb ik zelf geen keukenmachine en werk ik met een staafmixer. Heb jij wel een keukenmachine doe de gesneden dan daar in! We mengen vervolgens de bosui en rode pepper met een ei, maizena door het gehakt en kneden dit goed door. Om het gehakt extra op smaak te brengen voeg ik een handje zout en zwarte peper toe. We draaien vervolgens mooie kleine balletjes te grote van de een golfbal.
- Als de balletjes gedraaid zijn pakken we een mooie brand of hapjes pan en verhitten we deze op hoog vuur met een scheut arachideolie. Als de pan goed warm is schroeien we balletjes mooi dicht en bakkende krokant bruin. Zet het vuur nu wat lager en voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot de uien glazig zijn. Nu voegen we onze saus toe en beginnen met de ketjap, oestersaus, sambal, bruine suiker en de azijn. Laat de saus op zacht vuur +- 20 minuten in koken.
2. De stamppot
- Nu we balletjes nog +- 20 minuten moeten garen zetten we snel de aardappels op het vuur. De aardappels hebben ongeveer dezelfde tijd nodig om gaar te worden.
- Zet ondertussen een steelpannetje op fornuis zonder deze al aan te zetten en doe daar vast de spekjes zonder boter of olie in! (Zijn immers al vet zat). Ook hier geld voor een vega gerecht weer dat je bij o.a. Jumbo heerlijke alternatieven kan vinden. Maar wil je echt verassen gebruik dan kappertjes die je vooraf opzout haha ja dat heet echt zo!
- Als de aardappelen gaar zijn zetten we de spekjes op middel hoog vuur, en gieten we de aardappelen daarna af. We doen de melk in een kopje 1 min in de magnetron op 900 watt. Vervolgens pakken we de andijvie en doen we deze op de aardappelen. Als de melk klaar is gooien we deze over stamppot en voegen we hier 2 el mosterd aan toe met wat zwarte peper en zout. Laat de spekjes uitlekken op een bordje met een servetje en voeg deze toe aan de stamppot.En ja hoor klaar om te stampuuuuuh!!!Voeg nog een klein beetje azijn toe en mix het geheel goed door met een pol lepel.
Notes
Mimi's tip: Normaal ben ik niet zo merk gebonden met koken maar met ketjap wil je echt dit gerecht Conimex ketjap gebruiken. De smaak van andere werken heeft een compleet andere verhouding waardoor het veel zoeter of zouter uitvalt. De Conimex ketjap is mij betreft echt balans.
Ik gebruik voor het bakken arachideolie omdat me door mijn moeder geleerd is dat olijfolie niet altijd goed is om in te baken. Deze olie kan ook heter worden. Gebruik je toch olijfolie let dan op dat je geen extra vierge gebruikt. Hier zitten namelijk stoffen in die bij het verbrandingsproces ongezond en zelf kankerverwekkend zijn.
Keyword Aardappelen, Andijvie, Spekjes, Stamppot