Mimi's Indische balletjes
by MimiMet mijn Aziatische roots kan het ook niet anders dan dat ik een liefde heb voor de Aziatische keuken. Van ajam paniki, tot sajoer boontjes, butter chicken, rendang en mijn favorite de Indische balletjes! Ik deel je graag mijn recept die zich perfect lenen voor feestjes of als bijgerecht tijdens een diner!
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 20 minutes mins
Total Time 35 minutes mins
Course Bijgerecht, Borrelhapje, Snack
Cuisine Indisch
Servings 30 balletjes
Calories 420 kcal
Equipment
- Hapjespan
- Snijplank
- Koksmes
- Kom
Ingredients
- 500 gram Rundergehakt
- 100 ml Ketjap Manis Conimex
- 4 Stronkjes Bosui
- 2 Witte uien
- 2 rode Lombok pepers
- 2 teentjes Knoflook
- 5 el Basterd suiker
- 2 el Sambal Badjak Koningsvogel
- 1 el Wittewijn azijn
- 1 Ei
- 4 el Maizena
Instructions
1. Mimi's Indische balletjes
- We halen het rundergehakt uit de koelkast en deppen dit goed droog. Daarna pakken we het gehakt en gaan we dat goed platslaan op een kookplank of een bord zodat de luchtkamers kapot gaan. Hierdoor worden onze balletjes straks steviger en vallen ze minder snel uit elkaar!Wil je nu een vega gerecht? Wissel de rundergehakt dan gewoon met vega gehakt. let er wel op dat je geen rul gehakt koopt want daar draai je geen strakke ballen mee, en wie wil er nou geen strakke ballen Meijt!
- We pakken de lomboks en bosuien en snijden deze in grove stukken. Nu heb ik zelf geen keukenmachine en werk ik met een staafmixer. Heb jij wel een keukenmachine doe de gesneden dan daar in! We mengen vervolgens de bosui en rode peper met een ei, maïzena door het gehakt en kneden dit goed door. Om het gehakt extra op smaak te brengen voeg ik een handje zout en zwarte peper toe. We draaien vervolgens mooie kleine balletjes te grote van de een golfbal.
- Als de balletjes gedraaid zijn pakken we een mooie brand of hapjes pan en verhitten we deze op hoog vuur met een scheut arachideolie. Als de pan goed warm is schroeien we balletjes mooi dicht en bakkende krokant bruin. Zet het vuur nu wat lager en voeg de ui en knoflook toe en bak ze tot de uien glazig zijn. Nu voegen we onze saus toe en beginnen met de ketjap, oestersaus, sambal, bruine suiker en de azijn. Laat de saus op zacht vuur +- 20 minuten in koken.
2. Serveren
- Pak een langwerpig rechthoekig of ovaal bord. Plaats de balletjes op het bord met een schuimspaan. Doe er met een kleine juslepel nog een beetje van de ketjap saus overheen. Snij vervolgens een bosui in kleine ringen en strooi deze samen met wit sesamzaad over de ballen.
Keyword High beer, High wine, Housewarming, Indische balletjes, Kerst, Ketjapsaus, Koningsdag, Mimi's balletjes, New Years Eve, Rundergehakt, Rundvlees, Verjaardag