Poké bowl met varkenshaas en zoete limoen ketjapsaus!
MimiMetdeze heerlijke verse Poké bowl ben jeverzekerd van een smaak sensatie!De heerlijk varkenshaas voorzien van een lekker zoete en frisse ketjap limoensaus gaat perfect met de verse groenten en basmatirijst!
Prep Time 10 minutes mins
Cook Time 25 minutes mins
Total Time 35 minutes mins
Course Poke bowl
Cuisine Aziatisch
Servings 2 personen
Calories 375 kcal
Equipment
- Hete lucht oven
- Scherp koksmes
- Champignonborstel
- Ovenschaal kwast
- Pannen
Ingredients
Poké bowl
- 200 gram Basmatirijst
- 200 gram Varkenshaas
- 1 Courgette
- 2 Zoete puntpaprika's
- 125 gram Kastanje champignons
- 100 gram Sojaboontjes
- 100 gram Zeewier
- 1 el Zonnebloem olie
Lakvoor groenten en varkenshaas
- 2 el Ahorn siroop
- 2 el Mosterd
- 1 limoen
- 2 takjes Rozemarijn
- 2 teentje knoflook
Poké bowl saus
- 2 teentjes knoflook
- 4 el Ketjap Manis
- 3 el Mirin
- 1 tl Chili vlokken
- 1 Limoen
- 3 el Honing
- 2 el Sesam olie
Garnering
- 1 Limoen
- 1 handje Witte sesamzaadjes
Instructions
Voorbereiding! Mise-en-place
- Persoonlijk vind ik het altijd fijn om mijn mise-en-place voor te bereiden. Immer is een goede voorbereiding het halve werk en geeft het je rust tijdens het koken! Die rust vind ik door vooraf mijn groenten te wassen , schillen en snijden. De varkenshaas doe ik na het dichtschroeven in de oven en daarom snij ik de groenten vast fijn zodat ik deze tegelijkertijd met de varkenshaas in de oven kan doen.We halen de varkenshaas uit de koelkast en deppen deze goed droog zodat hij later een lekker krokant kan worden gebakken. Voor de groenten pakken we een courgette, een puntpaprika en een rode ui. We wassen de courgette en punt paprika en snijden vervolgens de paprika open om deze te ontdoen van de zaadlijsten. De rode ui schillen we en halveren we vervolgens met een scherp mes. Snijd de ui en de paprika in halve ringen en de courgette in kleine blokjes van +- 1 cm.Daarnaast gaan we een heerlijke zoete marinade maken voor over onze varkenshaas en groenten uit de oven! We pakken een kom en doen er 2 el ahornsiroop in. Vervolgens pakken 2 el mosterd en 1 el limoensap. Als laatste hakken we de Rozemarijn fijn en doen we dit door er door heen. Even goed roeren en onze voorbereiding is ready to go! Leg vast een ovenschaal kwastje klaar zodat je zodra de varkenshaas dichtgeschroeid is deze direct kunt aflakken in de ovenschaal.
1. De varkenshaas
- Zet de oven aan op 180 graden en laat deze goed voorverwarmen. We pakken een mooie koekenpan en gebruiken lekkere volle roomboter om de varkenshaas +- 2 min dicht aan iedere zijde dicht te schroeien. Wacht wel even tot je pan goed warm is tot je de varkenshaas er in doet haha!Als de varkenshaas mooi bruin is halen we hem uit de pan en plaatsen we deze vervolgens in een met olijfolie ingevette ovenschaal samen met de eerder gesneden groenten. Vervolgens lakken we de varkenshaas en de groenten af om deze vervolgens met de schaal in de voor verwarmde oven te doen. We laten de varkenshaas +- 15 min op 180 graden (rustig) garenwaardoor deze mooi roze wordt en tegelijkertijd heerlijk sappig blijft.
2. Gotta Catch 'm all saus
- Natuurlijk mag bij een goede poké bowl een heerlijke saus niet ontbreken. Zelf vind ik het lekker om een zoete ketjapsaus te maken, maar een wasabi mayonaise past hier ook goed bij!We snijden 2 teentjes verse knoflook goed fijn en doen deze in een voorverwarmd steelpannetje voorzien van 2 el sesamolie. Vervolgens doen we er 4 el ketjap manis bij, 1 tl chili vlokken, 2 el honing en 3 el Mirin. Vervolgens zetten we het vuur lager en pakken we een rasp en raspen we enkel het groene van de limoen schil en doet dit in het pannetje. Let op het witte is erg bitter dus dat willen we er niet bij hebben voor onze zoete saus. We laten het geheel nu nog even15 minuten zachtjes na pruttelen. Let op dat je er af en toe even door heen blijft roeren anders brand het aan!
3. Basmatirijst
- Voor de rijst kiezen we voor een basmatirijst die bekend staat om zijn rijke smaak! We pakken pakken een kopje rijst en vullen de pan tegelijkertijd met voldoende water en een groente bouillon blokje. We plaatsen pan op het vuur en vanaf het moment dat de rijst kookt laten we deze nog 10 minuten garen.
4. Gebakken champignons
- Voor de champignons gebruiken we kastanje champignons omdat deze net even wat meer smaak hebben! We snijden de champignons in 4’en, en verhitten de koekenpak op middelhoog vuur met 1 el zonnebloemolie. We bakken de champignons 5 a 7 minuten bruinen brengen deze op smaak met peper en zout.
5. De opmaak!
- Na 15 minuten zijn we bijna zo ver om te gaan proeven! We halen de varkenshaas uit de oven en laat deze even rusten zodat we de poké bowl kunnen opmaken! We beginnen door de rijst in de kom te doen. Vervolgens plaatsen we de sojaboontjes, de gebakkenchampignons en het zeewier in een halve cirkel in de kom. De overige helftplaatsen we de Courgette paprika en ui vanuit de ovenschaal. Snijd vervolgensde varkenshaas in dunneplakjes en plaats deze in het midden op de rijst zodatde smaak van het vlees er lekker in trekt. Besprenkel met de poké bowl met desaus en garneer de poké bowl met de witte sesamzaad en limoenschijfjes.
Keyword basmatirijst, Varkenshaas, Verse groenten