Veggie wok maaltijd met champignon roomsaus en notenrijst

144

Witte rijst met Seroendeng. champignonroomsaus en broccoli (Vegan)

Met deze veggie maaltijd ben je verzekerd van een lekker gerechtje dat laag in calorieën is en toch beschikt over alle benodigde bouwstoffen!
Prep Time 5 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 25 minutes
Course Hoodgerecht
Cuisine Aziatisch
Servings 4 personen
Calories 485 kcal

Equipment

  • Wok
  • Pan
  • Koksmes
  • Snijplank

Ingredients
  

Notenrijst

  • 200 gram Witterijst
  • 50 gram Pompoenpitten
  • 50 gram Zonnebloempitten
  • 50 gram Seroendeng

Groenten in champignon roomsaus

  • 500 gram Broccoli
  • 250 gram Kastanje champignons
  • 1 Witte ui
  • 250 ml kookroom
  • 2 tenen knoflook
  • 1 limoen
  • 1 cm Verse gember
  • 1 el Oestersaus
  • 1 el Hoisin saus
  • 1 el Light soya saus
  • 1 tl Suiker
  • 15 gram Verse peterselie

Optioneel: Rodekool salade

  • 0,25 Rodekool
  • 1 limoen
  • 1 el honing
  • 1 Granny Smith
  • 1 Blanke rozijnen

Instructions
 

Optioneel: Rodekool salade

  • Een optioneel bij item voor als we tijd genoeg hebben! Mocht je er tijd voor hebben dan is dit een lekkere frisse combinatie die perfect past bij ons wokgerechtje!
    We wassen de rodekool en verwijderen de buitenste bladeren zodat we een mooie schone kool hebben. We snijden de rode kool in dunne reepjes. We doen de gesneden rode kool in een grote kom en strooi er een flinke snuf zout over. Hussel alles door elkaar en knijpen nu met onze handen hard in de kool voor een paar minuten lang.
    Vervolgen door een dressing van de honing, limoen en munt te maken en brengen de dressing op smaak met versgemalen peper. Als laatste snijden we de de appel in blokjes en doen dit samen met de rozijnen bij de rode kool. Nu kan dressing er over heen en klaar is onze rode kool salade.

1. Onze veggie wok maaltijd

  • We pakken een pan en vullen deze met water en doen er vervolgens een groente bouillon blokje in. Zet de pan op het vuur en maak ondertussen de broccoli schoon en snijd de roosjes vrij. Als het water kook roeren we er nog een keer goed door heen dat de bouillon is opgelost en voegen we onze broccoli er aan toe.
  • Nu de broccoli op staat pellen en snijden we de ui, knoflook en gember. Als de broccoli 10 min heeft gekookt halen we de pan van vuur en gooien we het water weg (middels een vergiet of zeef). Doe de broccoli terug in de pan en laat deze nog even na stomen).
  • We vullen een tweede pan met water voor de rijst en zetten deze met de rijst een groente bouillon blokje op het vuur.
  • We pakken vervolgens een wok pan en doen er 1 el arachideolie in en laten deze goed op temperatuur komen. Als de pan goed warm is voegen de we knoflook, gember en ui toe tot dat de ui glazig begint te worden. Ondertussen snijden we kastanje champignons in 4-en, nadat we ze goed schoon hebben gemaakt met een borsteltje. Nu kunnen ook de champignons erbij. Roer het geheel nog even goed door zodat de champignons mooi verkleuren en giet daarna de kookroom erbij.
  • Om de roomsaus wat op smaak te brengen voegen we nog 1 el oestersaus,1 el hoisin saus1 el light soya saus1 tl suiker er aan toe. We snijden vervolgens 1 limoen in 4 partjes en 1 limoen door de midden. We pakken de 2 gehalveerde limoen schijven en knijpen deze uit boven onze wok. We roeren het geheel nog een keer door en pakken dan een rasp en raspen enkel het groene van de limoen dat ook toevoegen aan ons wokgerechtje. We zetten het vuur wat zachter en laten het nog even na pruttelen terwijl de rijst gaan afgieten.
  • Het afgieten van de rijst doen we middels een vergiet of zeef en doen de rijst daarna weer terug in de pan zodat deze nog even na kon stomen. We pakken vervolgens de pompoen- en zonnebloempitten en hakken deze grof fijn met ons mes. We doen de noten door de rijst en mengen het geheel nog even goed door met een pollepel.
  • Voor de opmaak kunnen we kiezen voor een bord of een kom. We scheppen als eerste de rijst op om vervolgens onze groenten in champignonroomsaus er over heen te doen. Hierdoor trekt die volle romige smaak in de rijst en dat maakt het extra lekker! Voeg er nog een limoen partje bij en decoreer het bord met wat fijngesneden peterselie en maak het af door wat seroendeng er over heen te gooien.

Notes

Mimi's variatie: Wil je nu toch iets extra's toevoegen probeer dit gerecht dan met ossenhaaspuntjes, kip of gamba's! Alle 3 gaan goed met de gebruikte groenten en kruiden.
Wil je ossenhaas gebruiken haal dat dan bij de slager. Het heeft niet alleen een veel betere smaak, maar het is ook nog een Ve-tsin vrij wat echt ongelofelijk slecht voor je is. In supermarketen wordt je hier vaak mee voor de gek gehouden.
Wil je een kip gebruiken dan kun je dat prima in de super halen. Toch haal ik zelf liever kip bij een halal slager om dat deze net zo voordelig als bij supermarkt is, maar niet ingespoten wordt met water waardoor dus een betere kwaliteit en meer vlees hebt voor het zelfde geld.
Gamba's van de visboer lijkt mij een no brainer. Toch kan ik mij voorstellen dat je dit net even boven je budget gaat. Kijk dan is bij de AH die hebben tegenwoordig een schaaldieren reservoir in een winkel staan waarbij je een klein beetje in een bakje kunt doen. Hierdoor heb je wel de smaak, maar zit je niet vast aan te hoog bedrag.
Keyword basmatirijst, Broccoli, Champignons, vegan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like
Close
Mimilicious © Copyright 2023. All rights reserved.
Close