Belgische mosselen gestoomd in bier
Dat de Belgen bekend staan als echte Bourgondiërs zal je vast niet verbazen! Naast dat wij Nederlands bekend staan om Mosselen zijn de Belgen dat ook. Vooral in combinatie met hun wit bier krijg je een heerlijk smaaksensatie! Belangrijk is dat je vooraf de mosselen goed checkt. Je kunt namelijk vreselijke buikgriep krijgen als je doden of zieke mosselen uit de verpakking toch gaat eten.
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Course Hoofdgerecht, Lunch
Cuisine Belgisch
Servings 4 personen
Calories 540 kcal
Equipment
- Grote soep pan
- Borsteltje
- Grote lepel
- Koksmes
- Snijplank
- Vergiet
Ingredients
- 4 kg Belgische mosselen
- 3 Flesjes witbier of blond Ik gebruik zelf Affligem blond bier
- 4 Zoete gele uien
- 450 gram Knolselderij
- 300 gram Wortel
- 300 gram Bleekselderij
Instructions
0. Voorbereiding
- We controleren de mosselen of er zieke/slechte tussen zitten. We openen de verpakking en doen mosselen per verpakking (2kg) in een vergiet en spoelen ze schoon met koud water. Vervolgens kijken we of er mosselen kapot zijn deze kunnen gelijk weg! Indien een mossel open is houden we de mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tikken tegelijkertijd tegen de schelp. Als de mossel niet sluit mag deze weg. Soms kan het heel even duren voor dat de mossel sluit.Met een borsteltje en koud water reinig ik de gesloten schelpen nog even om ze vervolgens in de pan te doen. Indien je 4 kilo of meer maakt herhaal je deze stappen voor de tweede verpakking(en).
1. Bereiden van de mosselen
- We pakken snijplank en beginnen met het pellen van de ui en knoflook en snijden deze vervolgens goed fijn. Daarna wassen we de knolselderij, bleekselderij en wortel en schillen deze met een dunschiller. Let op dat je de draadjes van de bleekselderij goed verwijderd want die zijn echt niet lekker om in je eten te hebben!Nu snijden we de peper in lengte richting open en wassen de zaadjes eruit. Vervolgens snijden we de peper in smalle halve ringen. Daarna zetten we een koekenpan op het vuur en doen hier 1 el olijfolie bij. Als de pan goed warm is bakken we de ui, knoflook en peper voor +- 1 min. Als je de mosselen in een kom houd kun je de ui, peper en knoflook ook in de soeppan bakken. Hierdoor gebruik je 1 pan minder.
- Terwijl de ui, knoflook en peper gebakken worden zetten we de pan met daarin de mosselen, knolselderij, wortel en bleekselderij op een middel hoog vuur. Voeg de ui, knoflook en peper toe aan de mosselen en blus het af met het wit of blond bier! Laat de mosselen met de groenten gedurende 10 minuten stomen in de vloeistof, tot ze geopend zijn. Kiep niet 3 flesjes bier tegelijk in de pan maar doe dit om en om tot dat het bier weer wat is opgelost.
Notes
Mimi's serveer tip: Serveer de mosselen met frieten of stokbrood. Drink er een Affligem blond of de La Trappe Trippel bij en je hebt een top maaltijd van Belgische bodem!
Keyword Belgisch bier, Mosselen, Schaaldieren