Braziliaanse Feijoada
by MimiFeijoada is een typisch Braziliaans stoof gerecht met een heerlijke mix van bonen en een varia aan vlees. Naast dat Feijoada in Brazilië wordt gegeten komt het ook voor in Portugal.De oorsprong van Feijoda komt uit Portugal en stamt af van de naam naam Feijão dat het Portugese woord voor Boon is. Door dat Feijoada met zwarte bonen wordt gemaakt kun je er gemakkelijk extra groenten aan toevoegen die hier goed bij passen. Denk hierbij aan kikkererwten, mais, kidneybonen, courgette en aubergine.
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 3 hours hrs
Total Time 3 hours hrs 45 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Braziliaans
Servings 4
Calories 740 kcal
Equipment
- Stoofpan
- Pan voor de groenten
- Pan voor rijst
- Koksmes
- Snijplank
Ingredients
Feijoada
- 300 gram Runderlappen
- 300 gram Hamlappen
- 150 gram Chorizo
- 200 gram Gerookte spekjes
- 500 ml Runderbouillon
- 400 gram Zwarte bonen
- 2 Rode punt paprika's
- 3 Charlottes
- 4 teentjes Knoflook
- 10 gram Verse Koriander
- 15 gram Verse bladselderij
- 2 Rode pepers
- 2 Laurierbladjes
- 1 Sinasappel
- 2 Limoenen
- 75 ml Arachideolie
Instructions
1. Voorbereiding gedroogde zwarte bonen
- Gezien de gedroogde zwarte bonen zo'n 8 uur moeten wellen kun je dit het beste in de ochtend al klaar zetten. We beginnen door de zwarte bonen uit blik te halen en deze in een vergiet te doen. Nu hebben de bonen vaak een stroperige gelei over zich heen dus we spoelen de bonen even goed af met water en doe ze vervolgens in in een pan met ongeveer 2 liter water.
1. Gedroogde zwarte bonen
- We beginnen door onze bonen weer een vergiet te doen en ze opnieuw goed af te spoelen. Daarna doen we de bonen opnieuw in de pan met minder water tot 2 a 3 cm onder water.
- We voegen 2 tl zout toe en brengen vervolgens de bonen aan de kook op middel hoog vuur en laten deze met gesloten deksel 1,5 uur garen.
- Als de bonen gaar zijn kunnen we ze afgieten en drogen we ze goed af. Ze kunnen nu een schaal zodat we ze later kunnen gebruiken.
2. Feijoada
- We beginnen met snijden van het vlees. We verwijderen eventuele stukjes zeen en/of kraakbeen. Daarna snijden we het vlees in blokjes van +- 2cm. We pakken een tweede snijplank en pellen en snijden hierop de de ui, paprika en knoflook. Let op dat we de paprika ontdoen van de zaadlijsten.
- We doen arachideolie in onze hapjes pan en laten deze rustig op temperatuur komen. Vervolgens voegen allereerst ons vlees toe en roeren dit goed door met een pollepel zodat alle stukjes mooi bruin zijn. Daarna voegen we de uit en knoflook toe en bakken deze even mee tot de ui glazig wordt.
- We zetten het vuur nu wat zachter. Vervolgens pakken 2 runder bouillon blokjes en snijden persen we onze sinasappel en voegen dit samen met 1 liter water. Als de bouillon goed is opgelost in het water kunnen we dit in de pan toevoegen. Vervolgens voegen we paprika en laurierblaadjes toe en laten het gerecht 1,5 uur doorstoven met de deksel op de pan.
- 5 minuten voor tijd pakken we een steelpannetje zonder olie en doen daar onze gerookte spekjes in. We laten de spekjes op laag vuur rustig bakken.
- Als de Feijoada 1,5 uur heeft opgestaan voegen we de spekjes en bonen toe. Vervolgens snijden we de bleekselderij en koriander goed fijn en voegen we dit toe aan de pan. Roer het nog even goed door en onze Feijoada is ready to go!
Notes
Weet je dat dit gerecht super lekker is om te serveren met een ander Braziliaans gerecht genaamd Farofa! Maar je kunt het gerecht natuurlijk ook serveren met Rijst of aardappelen. Een ander lekker bijgerecht zijn Cassave frietjes!
Kortom er zijn variatie mogelijkheden genoeg!
Keyword Rundvlees, Varkensvlees