Broodje bal

22

Broodje bal met yoghurt mosterdsaus en verse bieslook

Een broodje bal is echte guilty pleasure die beroemd en berucht is. Van tankstations tot sportkantines. Toch hoeft een broodje bal niet ordinair of ongezond te zijn.
Een zelfgemaakt balletje van rundergehakt is op zijn tijn best wel lekker! Voor mijn broodje bal maak ik gebruik van rundergehakt van slagerij Bartens uit Gorinchem. Als broodje heb gekozen voor een kaiserbroodje en ik maakt het af met saus op basis van Griekse yoghurt, Groningse mosterd, verse basilicum en oregano. Daarna nog een klein beetje verse Bieslook en we hebben en een heerlijke guilty pleasure als lunch en toch verantwoord!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 45 minutes
Course Lunch
Cuisine Nederlands
Servings 4 personen

Equipment

  • Braadpan
  • Middelgrote kom
  • Grote kom
  • Koksmes
  • Snijplank

Ingredients
  

Mosterdsaus

  • 2 el Griekse Yoghurt
  • 1 el Groningsmosterd
  • 1 tl Basilicum
  • 1 tl Oregano
  • Heel klein beetje zout

Balletje gehakt

  • 300 gram Rundergehakt
  • 1 Sjalotje
  • 1 Middelgroot ei
  • 0,5 el Mosterd
  • 0,5 el Sambal Badjak
  • 24 gram Paneermeel
  • 1 tl Zwarte peper
  • 1 tl Zout
  • 0,5 tl Nootmuskaat
  • 25 ml Bak en braad

Kaiserbroodjes

  • 4 Afbak broodjes

Instructions
 

1. Gehakt balletjes draaien en braden

  • We beginnen door het gehakt uit de koelkast te pakken en dit even droog te deppen zodat we lekker krokante ballen krijgen. We doen gehakt in een ruime kom en voegen er een ei, 0,5 el mosterd, 0,5 el sambal, 1 tl peper, 1 tl zout en 24 gram paneer meel aan toe met een scheutje melk (niet te veel). We kenden het gehakt vervolgens goed door elkaar tot we een stevig mengsel hebben. We vervolgens draaien we stevige balletjes gehakt tot ze mooi egaal zijn.
    Voor dit recept ga ik uit van 4 middel grote ballen, maar je kunt er ook 12 kleine (Indische) balletjes van maken.
  • Nu balletjes klaar zijn zetten we onze braadpan op een hoog vuur met 25ml vloeibare boter. Als de boter goed gesmolten is voegen we de balletjes toe aan de pan en bakken ze rondom bruin. Daarna zetten we het vuur iets lager en laten we ze nog 20 minuten rustig garen.

Broodjes en saus

  • 6 minuten voor de balletjes gaar zijn maken we de kaiserbroodjes een klein beetje nat en doen we ze op vol vermogen in de airfryer voor 5 minuten.
    Voor onze saus pakken we 2 el Griekse yoghurt, 1 el Groningse mosterd, snufje zout en verse oregano en basilicum fijngehakt, We roeren het even goed door en onze saus is klaar.

Notes

Leuke variatie tip: Bak 5 minuten voor de balletjes gaar zijn wat kastanje champignons met knoflook, olie en Italiaanse kruiden en voeg deze toe als topping!
Keyword Broodje bal

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Like
Close
Mimilicious © Copyright 2023. All rights reserved.
Close